Osteoporosis - Pembunuh Senyap Wanita!


Dengar perkataan BUNUH ni, terus seram sejuk saya!

Actually saya pun baru tahu tentang ini tau. Lepas attend Health & Wellness Talk, baru saya nampak how serius penyakit Osteoporosis ni!

Selalu saya ingat, Osteoporosis ni kena kat orang2 tua je. Dan jarang kena kat Malaysia.

Sebab selalu tgk Mat Salleh yg tua2 je, nampak tgn terketar2.

Padahal guys, bukan tu je tanda Osteoporosis. Malah sakit ini lebih teruk dari yang kita jangkakan!

Dan sekarang ni, seawal usia 30 tahun juga, sudah ada yang terkena Osteoporosis! Scary x?


U guys pernah tak rasa sakit ketika hendak duduk, berdiri, batuk atau mungkin ketika memeluk seseorang?


Jika jawapannya ya, hah, korang perlu lebih berhati-hati kerana mungkin you salah seorang daripada lebih sejuta rakyat Malaysia yang menderita osteoporosis!

Oh tidak!

Osteoporosis ni adalah keadaan di mana kepadatan tulang menjadi rendah.

Osteoporosis juga dikenali sebagai Poros Tulang

Risiko paling teruk sakit ini adalah ia membawa kepada TULANG RETAK!

Imagine.. tulang kita ni dah kurang padat.

Sekali kita terjatuh, senang2 je kita akan patah pinggul, patah kaki etc.

Dan jangan tak tahu.. pada tahun 1997, kejadian pinggul retak di Malaysia di kalangan individu adalah dalam nisbah 9: 1000.

Maksudnya, dalam 1000 orang, 9 orang pasti kena Osteoporosis!

Dan statistik ni semakin bertambah yer sekarang..

Ohoho.. scary tau. Paling menakutkan, wanita adalah lebih ramai terkena Osteoporosis berbanding lelaki.

Sebab apa??

Ada 3 SEBAB utama:

1) Wanita period - bila period, lagi banyak kalsium yang ditarik dari tulang

2) Wanita Mengandung - baby tarik banyak kalsium dari ibu

3) Wanita Menyusu - juga menyebabkan kalsium badan ditarik dgn sgt banyak!

Tiga Sebab ini sudah cukup kuat untuk bagitahu, kenapa kaum wanita yang paling banyak mengalami Osteoporosis.

So wanita, anda sgt2 perlu jaga Kalsium intake anda!

Jangan ambil mudah!

Osteoporosis boleh menjejaskan kesihatan, mengganggu kehidupan harian juga mengancam nyawa pengidapnya.

Dan kekurangan Kalsium juga boleh bawa kepada BONGKOK!

Pergh... x nak lah, makin tua, makin memendek kan?? Mcm dalam gambar ni.. 


Next entry saya akan cerita peringkat Kepadatan Tulang Yang boleh dicapai dari setiap peringkat umur.

Siap ada graph lagi..


And u boleh lihat jelas, bila tempoh badan u hasilkan tulang baru, dan bila tempoh badan gunakan kalsium dari tulang u ...

Oh yer.. kalau rasa2 kita ni tak minum susu, tak suka makan sayur, atau setiap hari rasa lenguh badan, rasa letih.. maka nak atau tidak, suka atau tidak.. kena top up dgn supplement.

Dan u guys boleh pilih Ostematrix dari Shaklee. Ostematrix Shaklee mengandungi kesemua mineral yang lengkap untuk membantu penyerapan Kalsium yang sgt Optimum ke dalam badan.

Ostematrix telah terbukti secara KLINIKAL yang ia digunakan sepenuhnya oleh badan. 

Boleh tgk graf di bawah. 

Lepas ambil Ostematrix, 4 jam pertama, ia akan diserap ke dalam darah. Boleh tgk kadar kalsium yang tinggi dalam 4 jam pertama.

Lepas 4 jam, kalsium makin menurun, dan akhirnya hilang..

Ia menunjukkan kalsium telah 100% digunakan dalam badan!



Kalau u ambil pil kalsium di luar, kadang2 tak semua dapat diserap oleh badan. Dan kalau u ambil pil kalsium yang membuatkan  ada excess Vitamin D, ia akan lead to Batu karang!

So berhati2 pilih pil Kalsium di luar sana. Bukan semua ada minerals yang lengkap yang bantu penyerapan Kalsium.

Bulan Feb 2017 ni, promosi Ostematrix. 



Kalau nak grab promo, cepat2 roger saya howkay? Will guide u the best consultation!




"The Walking Beauty" 
Outside beauty attracts, Inner beauty captivates ~
(Kecantikan Luaran menarik, Kecantikan dalaman mempesona)






Pn Ainul Shahrazad
Founder of Ainul D Secrets Empire
sms/whatsapp: +6013-6971176/ +019-6241176



0 comments:

The Walking Beauty Project and Blogger Themes.