Bagaimana Kanser Terjadi

Apa perasaan kita bila tiba2 doktor bagitahu..

"Awak di diagnos ada kanser"

"Ayah awak disahkan ada kanser"

"Sakit kepala yang abang awak alami adalah disebabkan kanser.."

Mesti terduduk kita dengar.



And once benda ni terjadi, that's it! Gelap sgt rasa Dunia ini 😔

Saya pernah hadapi situasi begini bila arwah kakak ipar disahkan kanser.

Allahuakbar.. terduduk semua ahli keluarga bila tahu perkara ini.

Pagi ni, tiba2 terasa nak dalami bab ni.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Setiap hari, sebenarnya kan badan kita mengalami pembahagian sel.

Pembahagian sel normal adalah:

Sel ➡ Menua ➡ Mati ➡ Diganti dengan sel baru



Tetapi kalau seseorang itu mempunyai kanser, apa yg berlaku:

Sel ➡ Menua ➡ Tidak mati ➡ Berganda ➡ Kanser!



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Bila sel menua ini tidak mati, ia akan menjadi suatu ancaman kepada badan.

Sel2 rosak dan semakin berganda ini boleh merosakkan tisu2 bersebelahan, dan ianya boleh merebak ke bahagian lain badan!

Lalu berkembang lagi dan lagi menjadi tumor yg baru!

Scary kan??

So mcm mana kita nak elakkan proses "abnormal" ini dari berlaku kat badan??

Bagaimana sel yang abnormal ini terjadi at the first place??

- -  - - - - - - - - - - - -- - - - - -

Ok, next entry.. stay tune ~






"The Walking Beauty" 
Outside beauty attracts, Inner beauty captivates ~
(Kecantikan Luaran menarik, Kecantikan dalaman mempesona)






Pn Ainul Shahrazad
Founder of Ainul D Secrets Empire
sms/whatsapp: +6013-6971176/ +019-6241176

2 comments:

  1. wow... Terima kasih atas info yang bermanfaat ini jom lawat blog saya ada info (Mekanisma yang merosakkan sistem imun)
    .
    www.vitamindotcom.blogspot







    ReplyDelete

The Walking Beauty Project and Blogger Themes.