Vivix Membantu Pesakit Diabetes

Hari ni nak share pasal Diabetes pula.

Sebenarnya kan, ramai orang pandang remeh Diabetes ni sampai lah ahli keluarga sendiri dah terkena!

Betul ni tau.. ini cakap kat diri saya sendiri. 

Alhamdulillah, ibu ayah mmg xde penyakit 3 serangkai ni. Saya belikan mereka Vivix setiap bulan. Sejak dari tahun 2013 lagi. 

Last Raya 2016, bila saya pi ikut ziarah sedara mara, ramai pak dan mak sedara kami yg menderita sakit 3 serangkai ini. Adush.. 

Sedih sgt tau tgk keadaan mereka. Ada yang baru operate jantung, ada yang kaki busuk sbb kencing manis dsb.

- - - - - - - - - - - - - -

Ok, berbalik kepada Diabetes @ istilah lain; Kencing Manis.

Bahaya sgt ke Diabetes ni??

Apa sebenanya Diabetes ni??

- - - - - - - - - - - - - -

Diabetes ni adalah keadaan di mana glukosa (gula) dalam darah tersangat tinggi!

Nak tahu tinggi atau tak, of coz kena buat test. 

Basically, di bawah ni adalah  bacaan tahap glukosa dalam darah:



Sumber: Dr Zubaidi

Kalau ikut percentage pula:

Normal:             5%
Pre Diabtes:     5.7% - 6.4%
Diabetes:          6.5% dan ke atas

- - - - - - - - - - - - - - 

Punca Diabetes adalah disebabkan:

1) Organ Pankreas gagal menghasilkan Insulin secukupnya (Diabetes Type 1)

2) Badan tidak mampu menggunakan insulin dgn sepenuhnya (Diabetes Type 2)


Mengapa kedua2 keadaan ini terjadi, masih menjadi tanda tanya.

Cuma yang pasti, akibat dari amalan pemakanan yang tidak sihat, sejak dari muda, mungkin menjadi salah satu punca badan tidak dapat menghasilkan atau menggunakan insulin sepenuhnya.

Sebab tu, orang kata, kencing manis tiada ubat. Hanya boleh kawal sahaja.

- - - - - - - - - - - - - -

Nanti saya sambung lagi.. banyak lagi nak tulis ni. hehehhe

Syok pula belajar tentang Diabetes..

Nanti korang akan impress How Vivix membantu pesakit Diabetes. Best giler belajar ni!





"The Walking Beauty" 
Outside beauty attracts, Inner beauty captivates ~
(Kecantikan Luaran menarik, Kecantikan dalaman mempesona)






Pn Ainul Shahrazad
Founder of Ainul D Secrets Empire

sms/whatsapp: +6013-6971176/ +019-6241176


0 comments:

The Walking Beauty Project and Blogger Themes.